Veelgestelde vragen

Snel antwoord op je vraag? Hieronder hebben we een aantal van de veelgestelde vragen beantwoord om jou snel te kunnen helpen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met ons team via 0548 51 36 63 of info@heerlijkhuisbouwen.nl 

Kosten

De kosten van een huis bouwen verschillen per woning. Dit is afhankelijk van de grootte, het materiaalgebruik en het afwerkingsniveau van de woning. Daarbij zie je in de configurator ook dat je keuze hebt uit verschillende opties. Voor deze opties betaal je ook een meerprijs. Dit staat allemaal overzichtelijk, met bijbehorende impressie, in onze configurator

Meer lezen over de kosten van een huis bouwen >

Wist je dat…. Als je de configurator invult, je gegevens achterlaat, een totaal overzicht ontvangt van je gekozen woning + een overzicht van kosten waar je nog meer rekening mee moet houden? Zo heb je écht een totaaloverzicht!

Bij HeerlijkHuis is al veel inbegrepen. Onder andere de volgende zaken:

 • Ontwerp- en constructeurkosten
 • Twee elektrische sonderingen
 • Vooroverleg- ontwerp bij gemeente
 • Bouwaanvraag
 • Begeleiding door een vaste adviseur tijdens het gehele traject
 • Behangklare wanden
 • Gespoten plafonds
 • Opleveren met Vereniging EigenHuis

Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld:

 • Leges voor de gemeente ten behoeve van de omgevingsvergunning. Deze verschillen per gemeente en kunnen worden bekeken op de website www.bouwleges.nl
 • Grondonderzoeken en andere onderzoeken die eventueel door de gemeente worden gevraagd ten behoeve van de omgevingsvergunning.
 • Aansluitkosten nutsbedrijven (gas, water, elektra en riolering). Deze kosten verschillen per regio.
 • Eventuele extra kosten voor een paalfundering of grondverbetering. De kosten zijn afhankelijk van de draagkracht van de grond.
 • Aanleg van eventuele tijdelijke bouwweg om de bouwlocatie te bereiken.
 • Tuinaanleg
 • Voor het bouwen op kavels buiten een straal van 100km van Rijssen, zullen wij een reisvergoeding rekenen afhankelijk van de afstand.

Graag maken we samen met u een financieel overzicht om alle kosten duidelijk in kaart te brengen.

Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTW.

De configurator van Heerlijkhuis

De basisontwerpen hebben maar één doel : het eenvoudiger maken van keuzes en het bouwen van een woning voordeliger maken. Natuurlijk heeft u specifieke wensen die u graag wilt toevoegen. Graag nodigen wij u uit om uw persoonlijke situatie te bespreken. Wilt u graag tuindeuren, een veranda of een geïsoleerde berging? Er is heel veel mogelijk!

Bij het opslaan van je eigen configuratie wordt er automatisch een document gedownload en opgestuurd naar je ingevoerde mailadres. In dit document hebben wij een aantal gegevens toegevoegd:

 • Natuurlijk je eigen samengestelde huis met impressies, plattegronden en de kosten. De gegevens dus die je ook in de configurator kan bekijken en kiezen. 
 • Wij vertellen meer over ons en beschrijven het stappenplan die wij aanhouden bij het bouwen van jouw huis. Zo krijg je een beter inzicht in het hele traject van de voorbereiding en bouw.
 • Een samenvatting van alle onderdelen die wij voor jou verzorgen. Hierin staan alle zaken die bij de prijs zijn inbegrepen, maar ook een aantal zaken die niet bij de prijs in zitten. Ook belangrijk voor jouw om te weten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 
 • Als laatst hebben we nog een budgettering toegevoegd. Hierin hebben wij neergezet welke prijzen inclusief zijn, een aantal prijzen ingevuld, en de rest kun je naar eigen inzicht invullen! Op deze manier weet je precies wat – ongeveer – de uiteindelijke kosten zijn en heb je een compleet overzicht van zaken waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld; grondkosten, infrastructuur en afbouwkosten. 

Bouwtermen die wij gebruiken

Traditioneel bouwen betekent dat de woning op de bouwplaats zelf in elkaar gemetseld wordt door onze eigen metselaars, onze timmerlieden ook op locatie aan de slag gaan en we gebruik maken van betonnen breedplaatvloeren. Dit is een zeer betrouwbare bouwmethode omdat we van tevoren een goede constructieberekening moeten maken en jullie huis dus altijd stabiel in elkaar zit, dit zorgt er ook voor dat je huis een lange levensduur heeft. Waar je dan wel rekening mee moet houden is dat de bouwtijd langer zal zijn dan bij bijvoorbeeld houtskeletbouw en wij afhankelijk zijn van de weersomstandigheden, omdat er dus op locatie gewerkt wordt.

Als je een eigen huis laat bouwen krijg je meestal te maken met de welstandcommissie binnen een gemeente. Deze commissie kijkt of de woning binnen de omgeving past en of de woning veilig gebouwd wordt. De eisen waar zij naar kijken staan vermeld in verschillende nota’s en plannen binnen de gemeente, ook wel bestemmingsplan genoemd. De aanvraag van een vergunning kan afgewezen worden als de welstand een negatief advies geeft.

Er is altijd de mogelijkheid om voor de aanvraag van de vergunning een preadvies aan te vragen bij de welstandcommissie. De welstandcommissie geeft dan alvast een advies over de bouwplannen zodat wij deze nog kunnen aanpassen voordat de vergunning daadwerkelijk wordt aangevraagd. Maar maakt je vooral niet druk over de aanvraag van vergunningen en een preadvies, HeerlijkHuis regelt dit allemaal! Als wij bezig zijn met het proces van de bouwvergunning, kun jij je bezig houden met het interieur en afwerking van de woning!

Kortgezegd meet je met het uitvoeren van sonderingen hoeveel gewicht de ondergrond kan dragen. Hier kom je achter door met een zogenoemde sondeerconus in een constante snelheid de grond in te drukken. De grond geeft bij het drukken een bepaalde weerstand. De resultaten van zo’n onderzoek worden weergegeven in een sonderingsrapport. Aan de hand van deze resultaten wordt de lengte, dikte en aantal palen bepaald. In sommige gevallen is er al een rapport aanwezig van de kavel of een kavel in de directe omgeving. Het is verstandig om hier vooraf naar te informeren. De kosten voor het uitvoeren van een sondering zijn bij HeerlijkHuis inbegrepen.

De ruwbouw is eigenlijk de ‘ruwe bouw’ van de villa, bij deze fase wordt de buitenkant gebouwd. Als deze fase is afgerond is je huis wind- en waterdicht. De belangrijkste zaken bij de ruwbouw van een huis:

 • Fundering;
 • Plaatsen van buitenmuren – cellenbeton en de uiteindelijke baksteen;
 • Plaatsen van de dragende muren binnen;
 • Storten van betonnen vloeren; 
 • Plaatsen van de kap en dakbedekking;
 • Plaatsen van kozijnen met ramen en deuren aan de buitenzijde.

De ruwbouw is het belangrijkste deel van de bouw omdat het ervoor zorgt dat het huis stevig en veilig is. Nadat de ruwbouw klaar is, kunnen de afwerking en het inrichten van het huis beginnen; de afbouw!

De afbouw is het tweede deel van de bouw en vindt plaatst als de ruwbouw is voltooid. Het gaat kortgezegd om de afwerking van het huis en bewoonbaar maken. 

De belangrijkste zaken bij de afbouw:

 • Plaatsen van binnenwanden;
 • Vloer-, wand- en plafondafwerking;
 • Elektrische- en sanitaire installatie;
 • Plaatsen van binnenkozijnen en binnendeuren;
 • Eventueel plaatsen van een badkamer en/of keuken;
 • Plaatsen van de trap of eventueel lift.

Als de afbouwfase is afgerond is je huis klaar voor de oplevering!

Duurzaam bouwen

Het antwoord op deze vraag is: ja! Heerlijkhuis kan je huis duurzaam bouwen. Er zijn rondom duurzaam bouwen een aantal eisen waar wij ons verplicht aan moeten houden zoals de BENG: Bijna Energie Neutraal Gebouw. Maar dit kan uiteraard uitgebreid worden naar wens! Neem hierover contact op of plan een afspraak in. Wij vertellen je graag alles rondom duurzaam bouwen en de opties!

Nu al meer lezen over de voordelen en de stappen die je kunt nemen, lees dan verder op onze pagina over duurzaam bouwen. 

Meer lezen over een energieneutraal en duurzaam huis bouwen >